Skip to content

FIOD-onderzoek naar cybercrime

01 September 2022

Investigative services in the Netherlands have a strong focus on investigating cybercrime. Many of the large-scale campaigns to crack down on cybercrime that were launched in recent years were conducted in collaboration with these services. Computer forensics experts of the Team High Tech Crime (THTC) of the Central Unit of the Dutch National Police Service and the Financial Advanced Cyber Team (FACT) of the Dutch Fiscal Intelligence and Investigation Service specialise in investigating cybercrime and related money flows.

Ook de aanbieders en ontwikkelaars van bepaalde diensten staan in de schijnwerper. Onlangs maakte de FIOD bekend dat de Nederlandse ontwikkelaar van Tornado Cash is aangehouden. Hij wordt verdacht van het faciliteren van witwassen en het verhullen van criminele geldstromen. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Tornado Cash is een mixer voor cryptocurrency. Door gebruik te maken van deze online dienst wordt de blockchain ‘onderbroken’. Het gebruik maken van een mixer wordt door de autoriteiten gezien als een witwasindicator omdat de herkomst van cryptocurrency niet meer traceerbaar is. Het waarborgen van anonimiteit kan echter ook andere beweegredenen hebben dan het verhullen van een criminele herkomst. Over bitcoin mixers en witwassen door middel van cryptotransacties schreef Maaike Coenen al eerder in Hertoghs Beschouwt #277.

Begin augustus plaatste de Amerikaanse overheid Tornado Cash op de OFAC-sanctielijst. De ‘Office of Foreign Assets Control’ legde deze sancties op, omdat sprake zou zijn van het witwassen van geld van cybercriminelen. Ook is in de Verenigde Staten beslag gelegd op geld en bezittingen van betrokkenen. Tegen beslagleggingen, zowel in de VS als in Nederland, kan juridische actie worden ondernomen.

Komt u in aanraking met het Team High Tech Crime of het Financial Advanced Cyber Team? Of heeft u andere vragen die verband houden met (onderzoek naar) cybercrime en cryptocurrency? Neem dan contact op met onze specialisten: Maaike Coenen, Reinder de Jong  or Judith de Boer.

Gepubliceerd door onze specialist:

J.N. (Judith) de Boer

R.J. (Reinder) de Jong

M. (Maaike) Coenen