Skip to content

Recht op privacy van de belastingplichtige: een lege huls! WFR 2022/195

Hoe zit het met het recht op privacy van de belastingplichtige? Zo vraag de Belastingdienst regelmatig aan bedrijven om alle e-mails te verstrekken. Hoe daarmee om te gaan en waar liggen de grenzen?

Antoine Blomen and Angelique Perdaems gaan in WFR 2022/195 in op de informatieverplichtingen en het recht op privacy. De conclusie daarbij is dat geen precieze wettelijke grondslag bestaat voor verzoeken in digitale informatie, dat waarborgen ontbreken en dat intensiever moet worden getoetst aan het evenredigheidsbeginsel.

Het recht op privacy is een groot goed. Bij informatieverzoeken van de Belastingdienst wordt hier al snel inbreuk op gemaakt onder het mom van de belastingheffing. Maar waar ligt de grens tussen het belang voor de belastingheffing en een schending van het recht van privacy van de belastingplichtige in een steeds meer digitaliserende maatschappij? Volgens de Europese rechtspraak dient een inbreuk op het recht op privacy te zijn gebaseerd op een voldoende precieze wettelijke grondslag en te zijn voorzien van waarborgen. Ook dient het verzoek evenredig te zijn.

Voor meer informatie over dit onderwerp nodigen wij u uit om op de volgende link te klikken en het volledige artikel te lezen: Recht op privacy van de belastingplichtige: een lege huls!  Als u nog verdere vragen heeft, staan wij altijd klaar om deze voor u te beantwoorden. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen.

 

Gepubliceerd door onze specialist:

A.J.C. (Angelique) Perdaems

A.H.G.M. (Antoine) Blomen