Expertises
Belastingprocedure
Belastingprocedures kunnen gaan over de meest uiteenlopende zaken zoals: een verschil van inzicht met de Belastingdienst over de uitleg van een wettelijke bepaling of de feiten. Het startpunt van een belastingprocedure is een belastingaanslag. Tegen de belastingaanslag kan een bezwaarprocedure worden gevoerd. Als in de bezwaarprocedure geen overeenstemming wordt bereikt, dan kan beroep worden ingesteld bij de belastingrechter.
Onze advocaten hebben veel ervaring met het voeren van belastingprocedures. Dat betekent zeker niet dat in elke zaak wordt geprocedeerd. De mogelijkheid om een compromis te bereiken, wordt niet uit het oog verloren en meegenomen bij het bepalen van de strategie en het plan van aanpak. De bezwaarprocedure is daarbij vaak de eerste stap en biedt ook een mogelijkheid om met een andere inspecteur in gesprek te gaan.
Bezwaarprocedure
In de bezwaarprocedure heeft de belastingplichtige recht op inzage in het dossier (artikel 7:4 Awb). Met inzage in de op de zaak betrekking hebbende stukken kan informatie worden verkregen die de zaak kan keren, zoals over de start van een onderzoek, of voor de beoordeling of de inspecteur een nieuw feit heeft. Ook heeft de belastingplichtige recht op een hoorgesprek. Dat is een belangrijk gesprek, omdat tijdens dat gesprek afstemming kan worden gezocht over de geschilpunten, maar ook de punten waarover geen geschil bestaat. De inspecteur moet dan ook luisteren naar de achtergrond van de zaak en meedenken over de mogelijkheden om een oplossing te bereiken. De bezwaarprocedure eindigt met een vaststellingsovereenkomst of een uitspraak op bezwaar waartegen beroep kan worden ingesteld bij de belastingrechter.
Procedure bij de belastingrechter
Een procedure begint met het inschatten van de proceskansen- en risico’s op basis van onze kennis en ervaring. Aan de hand van het dossier en uw verhaal bepalen we uw procespositie. Deze analyse is het uitgangspunt voor de wijze waarop we de belastingprocedure insteken. Welk verhaal willen we aan de rechter vertellen om hem te overtuigen? Ligt daarbij de focus vooral op het juridische of juist op de feiten? Deze afwegingen bespreken we met u.
Procederen bij de belastingrechter is als een schaakspel waarbij voor elke fase wordt afgewogen welke standpunten worden ingenomen en op welke wijze op standpunten van de inspecteur wordt gereageerd. Daarbij is van groot belang op wie de bewijslast rust. Ook kan omkering en verzwaring van de bewijslast van toepassing zijn. Ook daar voeren we dan verweer op.
Tijdens de procedure blijven wij oog houden voor de mogelijkheden om een oplossing te bereiken en als dat niet gewenst is, of onmogelijk blijkt, dan procederen we desnoods door in hoger beroep bij het Gerechtshof. In die procedure anticiperen we ook op een mogelijke cassatieprocedure bij de Hoge Raad. Een cassatieprocedure vergt een andere aanpak dan een procedure bij de feitenrechter waarmee we ook veel ervaring hebben.
Versnelde belastingprocedure
Het is niet altijd nodig om een procedure bij de rechtbank en het Hof te voeren om een oordeel van de Hoge Raad te krijgen. In procedures waar het gaat om de beantwoording van een rechtsvraag, of een gemengde vraag waarbij de uitleg van een juridisch begrip centraal staat, kan een prejudiciële vraag aan de Hoge Raad worden gesteld. De feitenrechter kan een prejudiciële vraag aan de Hoge Raad stellen. Nadat de Hoge Raad deze vraag heeft beantwoord, kan de feitenrechter de uitleg van de Hoge Raad toepassen. Daarmee kan een procedure aanzienlijk worden verkort.
Een procedure kan ook worden verkort door het gerechtshof over te slaan. Tegen de uitspraak van de rechtbank kan dan sprongcassatie worden ingesteld. Bij sprongcassatie is toestemming van het Ministerie van Financiën vereist.
Proefprocedure
Als een rechtsvraag in meerdere zaken (potentieel) speelt, dan kan een proefprocedure worden gevoerd. In die zaken kan de prejudiciële procedure ook uitkomst bieden om sneller duidelijkheid te verkrijgen voor een grote groep belastingplichtigen. Wij zien proefprocedures voorbij komen over de tariefindeling in btw-zaken, maar bijvoorbeeld ook over de toepassing van het EU-recht. Onze advocaten hebben ervaring met het voeren van proefprocedures en overleggen graag met u over de mogelijkheden.
Europees recht
Het Europees recht heeft steeds meer invloed op het belastingrecht. Enerzijds doordat steeds meer wettelijke bepalingen op richtlijnen zijn gebaseerd en anderzijds doordat vaker sprake is van grensoverschrijdende transacties en controles waardoor de verkeersvrijheden van toepassing zijn. In elke belastingprocedure gaan wij na of een beroep kan worden gedaan op Europese grondrechten, zoals het verdedigingsbeginsel, evenredigheidsbeginsel en doeltreffendheidsbeginsel.
Ook het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie (Handvest) bevat veel rechten waarop een beroep kan worden gedaan, zoals het recht op privacy, het recht op verhoorbijstand en het recht op een eerlijk proces. Deze rechten komen vaak overeen met de rechten die worden gewaarborgd in het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). Het kan nuttig zijn een beroep op het Handvest te doen, omdat dan prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie kunnen worden gesteld. Die procedure is eenvoudiger dan een klachtprocedure bij het EHRM, omdat daarvoor eerst in cassatie bij de Hoge Raad moet worden geprocedeerd.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden bij het voeren van een belastingprocedure of het bepalen van de procespositie? Neem dan contact met ons op.
In een notendop
Bezwaarprocedure
Procedure belastingrechter
Versnelde belastingprocedure
Proefprocedure
Europees recht
Neem contact op met onze specialisten
Mr. A.A. (Anke) Feenstra
Mr. P.J. (Peter) van Hagen
Mr. A.J.C. (Angelique) Perdaems
Kennisartikelen over dit onderwerp
#315 In goed vertrouwen
Een van de fundamentele beginselen van het (fiscale) recht is het vertrouwensbeginsel. Dit algemene beginsel van behoorlijk bestuur…
#304 Het recht op een eerlijk fiscaal proces
Eind vorig jaar deed de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM)…
Ontbrekend kruisje leidt tot omkering: een kritische analyse. FTV 2023/1
Op 27 mei vorig jaar heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het niet beantwoorden van de trustvraag in…
Recht op verhoorbijstand – De hoogste tijd. NJB 2023/213
In bestuurlijke en fiscale boetezaken schittert Salduz door afwezigheid. Het is de hoogste tijd dat het recht op verhoorbijstand…
#301 Winstuitdeling dga: grote stappen snel thuis? Nee!
Op 13 januari van dit jaar heeft de Hoge Raad een verhelderend arrest gewezen over de onttrekking en…
Prejudiciële vragen aan Belastingkamer Hoge Raad: valt de fiscale procedure in het niet bij de succesvolle civiele procedure? MBB 2023, nr. 1
Sinds 2016 kan de feitenrechter prejudiciële vragen stellen aan de Belastingkamer van de Hoge Raad. In civiele procedures…
De jacht op buitenlands vermogen. Wolters Kluwer, serie Fiscaal Actueel
In de afgelopen jaren is de aanpak van grensoverschrijdende belastingontwijking en belastingontduiking hoog op de politieke agenda gezet….
#243 Rechtsbescherming bij het vertrouwensbeginsel? Van de hand boven het hoofd naar het deksel op de neus
Deze maand wees de Hoge Raad een belangwekkend arrest over het vertrouwensbeginsel bij inlichtingen van de Belastingdienst. De…
#236 Leren we de juiste les van de toeslagenaffaire?
Streng in de zaak, gematigd in de uitvoering. Dit adagium zit in het DNA van de Belastingdienst. Maar…
#221 Inspecteur, krijg ik nu de cautie? Nee hoor, niet nodig.
Gesprekken met de inspecteur kunnen soms ongemakkelijke situaties opleveren. Zeker als de inspecteur zinspeelt op de onjuistheid van…
#220 De fiscale informatieplicht en het verschoningsrecht
Een vragenbrief of informatiebeschikking van de inspecteur roept bij belastingplichtigen vaak de vraag op of zij de gevraagde…
Informatiebeschikking; cautie; door schending verschoningsrecht verkregen informatie. Annotatie NLF 2021/1109
De Hoge Raad heeft op 21 mei 2021 een belangrijk arrest gewezen voor het fiscale procesrecht. De FIOD…