Spring naar content
Expertises

FIOD op de stoep

Een onverwacht bezoek van de FIOD is de nachtmerrie van iedere belastingplichtige. Het blijkt onmogelijk om daarop echt voorbereid te zijn.

Er is één wijze raad: bel ons. Wij kunnen u bijstaan.

  • Tijdens kantooruren: +31 (0)88-520 22 66
  • Buiten kantooruren (en uitsluitend in geval van spoed) +31 (0)6 – 55 71 30 22

Heeft u wat meer tijd om in te lezen, dan kunt u hierna meer informatie vinden.

Voor de FIOD zijn doorzoekingen en verhoren dagelijkse kost. Voor u als ondernemer of belastingadviseur (gelukkig) niet. Dit betekent dat de FIOD goed is voorbereid en gericht op zoek gaat. Maar weet u wat uw rechten en plichten zijn tijdens zo’n bezoek? En welke bevoegdheden de FIOD heeft? Hieronder vindt u een kort overzicht.

De FIOD: het werkterrein

De naam zegt het al: de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst onderzoekt belastingfraude. De FIOD is de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Maar ook bij verdenkingen van andere financiële fraude, zoals corruptie, witwassen en valsheid in geschrift, kunt u te maken krijgen met de FIOD.

Een onderzoek van de FIOD kan op verschillende manieren starten. De FIOD ontvangt informatie van instanties en partners, zoals banken en de Belastingdienst. Daarnaast spoort de FIOD ook zelf actief fraude op.

Uw rechten en plichten

Uw rechten en plichten zijn afhankelijk van de vraag met welk doel de FIOD langskomt en waarop het onderzoek is gericht. Komt de FIOD langs om documenten te vorderen? Als een dergelijk verzoek wordt gedaan aan de hand van een schriftelijke vordering, bent u in beginsel verplicht de gevraagde documenten uit te leveren. Vraag altijd naar de schriftelijke vordering en legitimatie van de FIOD-ambtenaren.

Het bezoek van de FIOD kan er ook op zijn gericht om personen te verhoren. Vraag allereerst wat uw positie is: bent u verdachte of getuige? En waar is de verdenking op gericht? Zowel als getuige als verdachte bent u niet verplicht om op vragen te antwoorden. Een verdachte heeft een zwijgrecht en een getuige heeft (ten overstaan van de FIOD) geen spreekplicht. Een eenmaal afgelegde verklaring kunt u niet terugnemen. Denk dus goed na vóórdat u met de FIOD in gesprek gaat. Zeker aan het begin van het onderzoek heeft u een enorme informatieachterstand. Het kan dus verstandig zijn eerst de resultaten van het onderzoek af te wachten voordat u een verklaring aflegt.

Bevoegdheden van de FIOD

Als opsporingsdienst heeft de FIOD veel meer bevoegdheden dan de Belastingdienst. Zo kan de FIOD bijvoorbeeld:

  • (digitale) gegevens vorderen
  • een woning of kantoorpand binnentreden en doorzoeken
  • documenten en andere voorwerpen in beslag nemen
  • telefoonverkeer aftappen
  • personen observeren
  • verdachten aanhouden en ophouden voor verhoor

Hertoghs: een schat aan ervaring

In de afgelopen 30 jaar hebben wij veel kennis en ervaring verzameld. Wij zijn bekend met het reilen en zeilen binnen de opsporingsdienst en hebben korte communicatielijnen met vertegenwoordigers van de FIOD en het Openbaar Ministerie (vaak het Functioneel Parket).

Wilt u meer informatie over wat te doen bij een FIOD-inval? Download hier onze instructie.

Of vraag onze FIOD-brochure op door een mail te sturen naar: info@hertoghsadvocaten.nl.

Neem contact op met onze specialisten

Mr. J.N. (Judith) de Boer

Mr. G.M. (Mariëlle) Boezelman

Mr. A.A. (Anke) Feenstra

Mr. P.J. (Peter) van Hagen

Kennis artikelen over dit onderwerp

What’s in a name? Strafblad 2017/6

De instructie van het Ministerie van Financiën aan een tweetal belastingambtenaren om een beroep te doen op hun…

Lees meer

Vervolging rechtspersoon, feitelijk leidinggeven. Annotatie NBSTRAF 2016/146

De Hoge Raad maakt, mede aan de hand van zijn eerdere rechtspraak, enkele opmerkingen over de strafrechtelijke aansprakelijkheid…

Lees meer

Mediating Tax Disputes in the Netherlands. Published in Professor Gee Ke-chang Birthday Paper and Tribute Album

Article published in Professor Gee Ke-chang Birthday Paper and Tribute Album, Department of Law and Taxation Law Research…

Lees meer

Mediation van belastinggeschillen in Nederland. Nederlands-Vlaams tijdschrift voor Mediation en conflictmanagement 2014/18

In dit artikel besteedt Roelof Vos aandacht aan de praktijkontwikkeling in Nederland bij geschillen tussen de Belastingdienst en…

Lees meer