Skip to content

#120 Hertoghs advocaten opent vierde vestiging: Dutch Caribbean

17 juni 2019

Hertoghs advocaten is per 15 mei 2019 een nieuwe vestiging gestart in Willemstad, Curaçao. Op deze manier voorzien wij in directe bijstand voor cliënten in het Caribisch gedeelte van het Koninkrijk. De nieuwe vestiging start met één advocaat, de geboren en getogen Curaçaose Paula Janssen, maar is met de achterban in Nederland 40 man sterk. Wij zien uit naar de samenwerking met Curaçaose advocaten, adviseurs en accountants, die op zoek zijn naar bijstand uit ‘the best of both worlds’. Uiteraard blijven wij ook een sparring partner voor Nederlandse fiscalisten en accountants, van wie de advisering over de Antillen ter discussie wordt gesteld door de Nederlandse Belastingdienst. Wij zijn graag bereid om de brug te slaan tussen Nederland en de Dutch Caribbean.

Hertoghs advocaten

Hertoghs advocaten, in Nederland gevestigd in Amsterdam, Breda en Rotterdam, richt zich op het snijvlak tussen strafrecht en fiscaal recht en neemt 30 jaar aan expertise met zich mee naar de Dutch Caribbean. De in totaal twintig advocaten zijn onder meer gespecialiseerd in de verdediging in (internationale) fraudezaken en het procederen tegen instanties als het Openbaar Ministerie, de FIOD en de Belastingdienst. Vanuit onze vestiging op Curaçao richten wij ons op fiscale strafzaken en fraudezaken, waarbij onderzoek wordt gedaan door het Team Bestrijding Ondermijning (TBO), RST, Team Inlichtingen & Opsporing (TIO) en de Stichting Belastingaccountantsbureau (Stichting BAB).

Ontwikkelingen Dutch Caribbean

Op de eilanden is sinds enige jaren een sterke toename in de vraag naar gespecialiseerd advies over het financiële- en fiscale strafrecht. Hertoghs advocaten voorziet nu in deze vraag. Met een advocaat op locatie kunnen we direct bijstand bieden en is de afstand en het tijdsverschil geen issue meer. De afgelopen jaren is steeds meer zichtbaar dat fiscale straf- en fraudezaken toenemen op de eilanden. Op Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden wordt fraude strenger aangepakt dan voorheen.[1] Dit gebeurt met ondersteuning vanuit Nederland, dat onderzoeksteams, officieren van justitie en ervaren rechters (tijdelijk) uitzendt naar de eilanden. Adequate ondersteuning voor de verdediging kan dan uiteraard niet achterblijven. Dat we geen dag te laat zijn gestart, blijkt wel uit het feit dat op dezelfde dag dat in het Antilliaans dagblad een deel van dit nieuwsbericht werd gepubliceerd, een artikel met als kop: “OM: Belastingmoraal verbeteren” werd gepubliceerd.

Verder zien wij in Nederland de nodige discussies als het gaat om woon- of vestigingsplaatsdiscussies, die verband houden met het Caribisch gebied. Vele belastingbesparende structuren, die jaren geleden zijn opgezet, worden door de Nederlandse Belastingdienst met argwaan bekeken.[2] Ook voor Nederlandse cliënten of doorverwijzers met dergelijke potentiële discussies, zijn wij graag bereid om de brug te slaan tussen Nederland en de Dutch Caribbean.

Hertoghs advocaten Dutch Caribbean

Paula Janssen opent de deuren van Hertoghs advocaten in Willemstad. Zij is geboren en getogen op Curaçao. Van 2011 tot en met 2018 heeft zij als advocaat diepgaande kennis en ruime ervaring opgedaan in het strafrecht op de eilanden bij het voormalige advocatenkantoor Sulvaran & Peterson. In het voorjaar van 2018 heeft Janssen de overstap gemaakt van het commune strafrecht naar het fiscale- en financiële strafrecht.

Hiervoor heeft zij haar carrière op Curaçao tijdelijk onderbroken om zich in Nederland verder te ontwikkelen in de verdediging in financiële fraudezaken en fiscale strafzaken. Met de oversteek van Hertoghs advocaten naar de Dutch Caribbean hoopt zij een brug te slaan voor de rechtzoekende tussen haar ruime ervaring op de eilanden in combinatie met de knowhow van Hertoghs advocaten. Een combinatie die uniek en nieuw is in het strafrecht in het Caribisch gedeelte van het Koninkrijk. 

Hertoghs advocaten houdt kantoor aan de Hoogstraat 18 te Otrobanda, Curaçao. Op onze Curaçaose vestiging zijn onze kantoortijden van 08.00 uur – 12.00 uur en van 13.30 uur – 17.30 uur. Het kantoor is bereikbaar op +599 9 6760805. Wij heten u daar van harte welkom!

 


[1] K.M.G. Demandt en P.C. Janssen, Strafvervolging van belastingdelicten in de Caribische delenvan het Koninkrijk: nieuwe ontwikkelingen, TBS&H, nr. 3 en K.M.G. Demandt en M. Coenen, Annotatie bij Gerecht in Eerste aanleg Curaçao 17 november 2017, ECLI:NL:OGEAC:2017:167.

[2] Column van Martin de Graaf op Taxlive.