Skip to content

Aangifte Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

08 december 2014

Op 11 december a.s. geeft Roel Kerckhoffs tijdens de uitzending van Tax Talks een toelichting op de achtergrond van de aangifte door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden tegen het Ministerie van Financiën.  

Deze voor Nederland unieke situatie komt voort uit een fiscale beroepsprocedure bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden omtrent tegoeden op een verzwegen Luxemburgse bankrekening. Deze zaak draait om de identiteit van een tipgever die in 2009 namen en andere gegevens van zwartspaarders aan de Belastingdienst verkocht. De rechtbank stelde op aandringen van zwartspaarders dat de identiteit van de tipgever onthuld moest worden. Het ministerie van Financiën ging tegen dat tussenvonnis niet in beroep, maar weigert tot op de dag van vandaag aan die uitspraak gehoor te geven.

Het Hof Arnhem-Leeuwarden doet deze unieke aangifte nadat het ministerie van Financiën tijdens de slepende rechtszaak de instructie had gegeven aan twee getuigen om in de rechtszaal niet de waarheid te spreken. De twee ambtenaren die als getuige in een rechtszaak gehoord werden, hadden de instructie te zwijgen, terwijl ze geen verschoningsrecht hadden. Het hof wil alsnog de naam weten van de anonieme tipgever en wil nu dus de eindverantwoordelijken van het ministerie aanpakken, in plaats van de twee zwijgende ambtenaren te vervolgen voor meineed.

Tax Talks is een tweewekelijks online videoprogramma waarin onder leiding van een gastheer/-vrouw een aantal specialisten actuele fiscale onderwerpen bespreken. Klik hier voor een link naar de website van Tax Talks.