Skip to content

Fiscus (her)opent jacht op 1.094 mogelijke �windhappers�

23 oktober 2015

De Belastingdienst onderzoekt al enige jaren de zogenoemde ‘windhappers’. Volgens de Belastingdienst zijn windhappers personen waarbij de (luxe) levensstijl niet past bij de hoogte van het geregistreerde inkomen. Het onderzoek van de Belastingdienst naar windhappers is gestart door te zoeken naar personen die in 2009 geen inkomsten hebben opgegeven.

In de eerste helft van 2014 bestond het bestand van windhappers uit circa 11.000 personen. Na een verdere verfijning is het bestand teruggebracht tot 1.095 mogelijke windhappers.

Recent heeft het Ministerie van Financiën deze 1.095 mogelijke windhappers (op geanonimiseerde basis) naar woonplaats openbaar gemaakt. Bij deze 1.095 personen wordt de aangifte inkomstenbelasting gecontroleerd en indien blijkt dat te weinig belasting is betaald wordt de te weinig geheven belasting door middel van een navorderingsaanslag gecorrigeerd. Naast een correctie door middel van de navorderingsaanslag kan de Belastingdienst ook overgaan tot het opleggen van een (bestuurlijke) boete of kiezen voor strafvervolging.

De Inspecteur kan echter niet in alle gevallen de inkomstenbelasting zomaar navorderen. Om te mogen navorderen moet in beginsel sprake zijn van een nieuw feit. Indien dat (nieuwe) feit bij de inspecteur bekend was of redelijkerwijs bekend had kunnen zijn, kan dat feit geen grond voor navordering opleveren. Tevens wordt navordering beperkt door termijnen. De bevoegdheid tot het vaststellen van een navorderingsaanslag vervalt door verloop van vijf jaren na het tijdstip waarop de belastingschuld is ontstaan en wordt in 'buitenlandsituaties' verlengd tot maximaal twaalf jaar.

Indien de Belastingdienst nog niet is overgegaan tot het opleggen van een navorderingsaanslag en u heeft in het verleden onjuiste belastingaangiften gedaan dan voorziet de belastingwet in de mogelijkheid om daarvan in te keren, daardoor worden forse boetes en strafvervolging voorkomen. Indien de Belastingdienst reeds (onterecht) is overgegaan tot het opleggen van een navorderingsaanslag dan kan hiertegen binnen 6 weken bezwaar worden gemaakt.

Is er een navorderingsaanslag opgelegd of wilt u gebruik maken van de inkeerregeling en zoekt u rechtsbijstand? Aarzel dan niet om contact op te nemen met mr. R. Vos of één van de andere advocaten van Hertoghs advocaten.