Skip to content

Grand Theft Europe: A cross-border investigation. BTW-Bulletin 2019-48

13 mei 2019

Afgelopen week werd bekend dat journalisten uit 28 EU-landen (en Noorwegen en Zwitserland) een grootschalig onderzoeksproject zijn gestart naar btw-carrouselfraude. Het project genaamd #GrandTheftEurope wordt geleid door het Duitse onderzoekscollectief Correctiv, dat eerder publiceerde over het #CumEx belastingschandaal. In aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei zullen de deelnemende media de komende dagen en weken publiceren over hun bevindingen.

De deelnemende media hebben naar eigen zeggen geput uit 315.000 pagina’s met vertrouwelijke documenten, waaronder strafdossiers, tapgesprekken, e-mails en goederen- en geldtransacties. Uit de eerste publicaties van het onderzoek blijkt dat btw-carrouselfraude nog altijd welig tiert, zij het met moderne middelen.

De Deense kranten Information en Finans onthulden een btw-carrousel van omgerekend 72 miljoen euro met de elektriciteitshandel op de Europese energiemarkt. De Spaanse krant El Confidencial schreef over een btw-carrousel van een Deens-Marokkaanse inwoner die voor miljoenen fraudeerde en dat geld mogelijk inzette voor het financieren van IS. Verder blijken de carrouselfraudeurs ook oog te hebben gekregen voor het klimaat; Correctiv en ZDF publiceerden over een nieuwe carrouselfraude met groenstroomcertificaten (garanties van oorsprong) waarmee energieleveranciers ingekochte grijze stroom van een duurzaam label voorzien.

Opmerkelijk is ook een interview van ZDF met Pedro Felicio, hoofd Economic and property crime unit van Europol. Volgens Felicio vormen de georganiseerde topcriminelen (waaronder Italiaanse maffia, Frans-Israëlische en Brits-Pakistaanse groepen) slechts 2 procent van alle btw-carrouselfraudeurs, maar zijn zij in staat om 80 procent van de criminele winsten op te strijken.

Uit het onderzoek blijkt dat het vrijwel onmogelijk is om de omvang van de schade als gevolg van carrouselfraude op Nederlands en Europees niveau in te schatten. De Commissie gaat uit van 50 miljard op jaarbasis; ruim 100 euro per EU-inwoner per jaar. De geschiedenis van carrouselfraude wordt ook uitvoerig belicht. Ondanks de vele miljarden die de lidstaten sinds 1993 jaarlijks mislopen blijft de politieke onwil om het systeem te veranderen groot. Ook het VAT action plan van de Europese Commissie wordt besproken. Het plan is om een “one stop shop” in te voeren waarmee lidstaten feitelijk elkaars omzetbelasting moeten gaan innen. Diverse experts lijken het erover eens dat een dergelijk plan politiek volstrekt onhaalbaar is. Een algemene verleggingsregeling is om bekende redenen onwenselijk, daarmee wordt het kind met het badwater weggegooid.

De oplossing voor de fraude lijkt meer gelegen in het introduceren van een directe gegevensuitwisseling waarmee de teruggaaf en afdracht worden gekoppeld. Daarbij wordt een directe controle toegepast tussen de intracommunautaire levering en de intracommunautaire verwerving door middel van nieuwe technologieën, zoals een centrale blockchain (vat-coin).

Binnenkort publiceren Roelof Vos en Reinder de Jong een uitgebreid artikel in het Btw-bulletin over de bevindingen van #GrandTheftEurope.