Skip to content

GrandTheftEurope: Onthullingen over btw-carrouselfraude. BTW-Bulletin 2019/48

#GrandTheftEurope: Onthullingen over btw-carrouselfraude

Mr. R. Vos en mr. R.J. de Jong in BTW-bulletin 2019-48

Op 7 mei 2019 werd bekend dat journalisten uit 28 EU-landen (en Noorwegen en Zwitserland) een grootschalig onderzoeksproject zijn gestart naar Btw-carrouselfraude. Het project genaamd “#GrandTheftEurope A cross-border investigation” wordt geleid door het Duitse onderzoekscollectief Correctiv, dat eerder publiceerde over het Duitse #CumEx belastingschandaal. In deze bijdrage aan het Btw-bulletin beschouwen Reinder de Jong en Roelof Vos de eerste onthullingen.

De naam van het onderzoeksproject lijkt een knipoog te zijn naar Grand Theft Auto, de populaire game-reeks van Rockstar Games waarin criminaliteit een centrale rol speelt en de speler in een open wereld vrij kan kiezen hoe hij zijn criminele carriere vormgeeft. De deelnemende media hebben naar eigen zeggen geput uit maar liefst 315.000 pagina’s met vertrouwelijke documenten, waaronder strafdossiers, tapgesprekken, e-mails en goederen- en geldtransacties. Onder de deelnemende media zijn bekende namen als het Belgische De Tijd, het Deense Jyllands Posten (bekend van de Mohammed-cartoons), het Duitse ZDF Frontal 1 en Handelsblatt, het Franse Libération (ooit mede opgericht door Jean-Paul Sartre) en het nieuwe Britse The Bureau of Investigative Journalism. Vanuit Nederland nemen drie journalisten van Follow The Money deel aan het project.

In het eerste deel van de publicaties wordt hoofdzakelijk ingegaan op de historie van btw-carrouselfraude en de mogelijke redenen waarom deze fraude al een kwart eeuw ongeremd lijkt voort te woekeren. Uit de eerste recente bevindingen van #GrandTheftEurope blijkt dat carrouselfraudeurs steeds meer gebruik maken van moderne middelen en goederen.

Meer lezen…

Gepubliceerd door onze specialist:

Mr. R. (Roelof) Vos