Skip to content

Strafrechtgame 2019; gedragsrecht, integriteit en pleitgeweld!

27 mei 2019

Op 24 en 25 mei jl. organiseerde de Nederlandse Vereniging van jonge Strafrechtadvocaten (NVjSA) de jaarlijkse “Strafrechtgame 2019” in het klassieke negentiende-eeuwse Noord Paviljoen van Artis. Aan de hand van een echt (geanonimiseerd) strafdossier doorliepen de deelnemers de verschillende fasen van het strafproces; van voorgeleiding en regiezitting tot een vlammend pleidooi op de inhoudelijke behandeling. Tussentijds kregen zij doorlopend feedback van rechters, officieren van justitie en advocaten. De zittingen werden afgewisseld met leerzame lezingen van gerenommeerde sprekers, zoals Gerard Spong en Nico Meijering, waarbij dit jaar het gedragsrecht en integriteit van de strafadvocaat centraal stonden.

Trend

Tijdens de game werd ingespeeld op de trend die bij ons kantoor al lang is gesignaleerd en omarmd; er wordt van (fiscale) strafrechtadvocaten steeds meer verwacht en alleen de wet en jurisprudentie kennen is niet genoeg. Wat het kaf van het koren in de advocatuur scheidt is vooruit denken, tijdig en berekenend handelen, om kunnen gaan met onverwachtse gebeurtenissen en creativiteit. Improvisatievermogen en teamwork is voor een goede verdediging net zo belangrijk als mondelinge en juridische vaardigheden.

Pleitgeweld

Aansluitend vond op vrijdagavond een diner plaats met een pittige inhoudelijke strafrechtelijke pubquiz, die door twee van onze deelnemende Rotterdamse kantoorgenoten glansrijk werd gewonnen! Op zaterdag werden na een enerverend en prikkelend debat de stukken uit het plafond gepleit tijdens de inhoudelijke behandeling, in een fictieve meervoudige kamer van de Amsterdamse rechtbank. Na afloop kon worden geproost op een geslaagd en een bijzonder mooi evenement met diepgaande inhoudelijke lezingen en het nodige pleitgeweld!