Skip to content

Terugblik BTW-jamsessie

15 oktober 2018

Afgelopen woensdag 10 oktober organiseerde ons Rotterdamse kantoor wederom een Btw-Jamsessie, speciaal voor ervaren btw-specialisten die werkzaam zijn in de fiscale adviespraktijk, het bedrijfsleven, de Belastingdienst of rechterlijke macht. De bijeenkomst vond dit keer plaats in de chique Kuypersalon van het Belasting- en Douanemuseum, net als ons kantoor fraai gelegen aan de statige Rotterdamse Parklaan.

Dubbele bodems

Vooraf was er voor de genodigden gelegenheid tot bezoek van de tentoonstelling “Dubbele Bodems; niets is wat het lijkt”, waarbij men zich kon vergapen aan bijzondere smokkelwaar en evenzo bijzondere smokkelattributen. Alle objecten zijn door de Douane in beslag genomen, van een uitgeholde bijbel waar tabak in werd gesmokkeld, tot een decoratieve houten olifant met een geheime bergruimte voor het smokkelen van verdovende middelen, een pakje sigaretten waarin geld werd gesmokkeld tot smokkelschoenen, muziekinstrumenten en nog veel meer verassende zaken. Naast de in het vooruitzicht gestelde opleidingspunten van NOVA, RB en NOB bleek deze publiekstrekker die middag te hebben gezorgd voor een grote opkomst!

Opening

Roelof Vos opende de jamsessie met een warm welkomstwoord, waarbij hij memoreerde aan zijn eigen doctoraalscriptie over de aansprakelijkheid van douane-expediteurs. Zijn doctoraalscriptie werd in 1989 bij Nobel Tax Media als bijlage van een BTW vaktijdschrift gepubliceerd. Al in dat verre, grijze verleden signaleerde hij dat de mede-aansprakelijkheid voor invoerrechten en accijnzen buiten elke proportie is, hetgeen door de aanwezige toehoorders werd onderschreven.

Schending van de suppletieplicht

Na deze inspirerende start werd de (on-)mogelijkheid van beboeting of strafrechtelijke vervolging voor schending van de suppletieplicht belicht door Ron Jeronimus.

Douane wat valt ons op?

In een Douanemuseum mocht de “Belastingdienst Groen” natuurlijk niet onbesproken blijven; onze eigen doorgewinterde douanespecialist Arjan Wolkers signaleerde in zijn bijdrage een aantal belangrijke ontwikkelingen op douanegebied. Vanuit de zaal was er met name belangstelling voor de formele mogelijkheden die hij ziet om als importeur een zo gunstige mogelijke Bindende Tariefinlichting te (ver)krijgen, al dan niet via bezwaar en beroep.

Het geheim van de raadkamer

Als klap op de vuurpijl lichtte raadsheer Jan Sanders een tipje van de sluier van het geheim van de raadkamer. De aanwezigen werden op Jan zijn eigen welbespraakte wijze getrakteerd op talloze praktische tips en vermakelijke anekdotes uit zijn dagelijkse praktijk. Duidelijk werd dat ook in de belastingkamer van het gerechtshof Den Haag niets is wat het lijkt…! Na deze geanimeerde slotbijdrage was het tijd voor sushi, happen en een welverdiende borrel in het pittoreske Museumcafé. Met een mooie opkomst kijken wij terug op een geslaagde dag!

Foto: Schertsgrafsteen met opschrift – Douane Museum
Gemaakt kort na de introductie van de B.T.W. (belasting toegevoegde waarde) in 1968 door staatsecretaris F. Grapperhaus.