Skip to content
Advocaat / Partner

Mr. R.W.J. (Roel) Kerckhoffs

20210322_Hertoghs_Advocaten_Medewerkers004
Contact
Advocaat / Partner

Mr. R.W.J. (Roel) Kerckhoffs

Waarom werk je bij Hertoghs?

Hertoghs opereert in een rechtsgebied waar financiën en recht elkaar ontmoeten. Vanwege mijn fiscale achtergrond vind ik het behandelen van strafrechtelijke en fiscale problemen binnen een financiële context interessant. Hertoghs is een kantoor waar advocaten met die specifieke belangstelling intensief samenwerken. Hertoghs heeft in de loop der jaren een geweldig goed imago opgebouwd, waardoor we bij interessante zaken worden betrokken. Verder biedt Hertoghs veel ruimte voor persoonlijke ontplooiing en eigen professionele afwegingen. Je wordt niet in een strak keurslijf gedrukt.

 

Wat is je expertise en hoe ben je daartoe gekomen?

Ik heb fiscaal recht gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en daarna doctoraal examen gedaan in strafrecht en burgerlijk procesrecht aan de Universiteit van Leiden. In de eerste zes jaren van mijn loopbaan heb ik gewerkt als belastingadviseur (deels als advocaat). In die tijd heb ik veel onderdelen van het belastingrecht beoefend voor grote en middelgrote ondernemingen en vermogende particulieren, zowel in Nederland als internationaal. Rond 1995 heb ik de overstap gemaakt naar Hertoghs om te focussen op procesbijstand in financiële strafzaken en fiscale procedures. Verder heb ik in die jaren veel gepubliceerd en ben ik steeds meer als spreker bij seminars en gastcolleges aan universiteiten gaan optreden. Ook ben ik actief geworden in beroepsverenigingen.

 

Wat is jouw definitie van een goede advocaat?

De basis is liefde voor het recht. Het recht en de voortdurende ontwikkeling daarvan boeit mij enorm. Het bijhouden van ontwikkelingen en het schrijven van artikelen, is een van mijn hobby’s. Daarnaast is het belangrijk je te verdiepen in de feiten en de daarbij betrokken mensen. Om de juiste juridische conclusies te kunnen trekken, moet je als advocaat bereid zijn je werkelijk te verdiepen in de zaak. Daarbij vindt een voortdurende wisselwerking plaats tussen onderzoek van de zaak en toepassing van het recht. Ik geloof niet in één waarheid. Voor de advocaat is dit een vruchtbare bron van inspiratie om te koersen naar het beste resultaat. Dat kan in goed overleg met de tegenpartij, maar indien nodig zal de rechter moeten worden verleid.

 

Wat typeert je privéleven?

Ik heb geen bijzondere hobby’s. Naast mijn werk geniet ik van de mensen om mij heen. Ons gezin, onze volwassen kinderen, vrienden en bekenden. Goede gesprekken voeren, lekker eten en genieten van mooie wijn, en zeker ook samen sporten. Ik zie niet direct een enorm verschil tussen mijn privé en mijn zakelijke leven. In beide staat op een plezierige manier omgaan met mensen centraal. Ik geloof niet dat ruzie maken veel oplevert; het is een teken van zwakte en gebrek aan argumenten.

CV

  • Lid van de Nederlandse Vereniging van Advocaten-Belastingkundigen en tal van vakverenigingen, waaronder de Vereniging van Cassatiespecialisten Belastingkamer, de International Bar Association, de International Fiscal Association en de Vereniging voor Belastingwetenschap.
  • Roel studeerde rechten aan de Tilburg University en de Universiteit Leiden. Voor zijn beëdiging in 1991 is hij 4 jaar belastingadviseur geweest.
  • Geeft lezingen en publiceert regelmatig.

Staf

Ilona Broer

Publicaties door Mr. R.W.J. (Roel) Kerckhoffs

#231 No guts no glory

Het is voor de belastingadviseur niet gemakkelijk om zijn beroepsgeheim te verdedigen. Het fair play-beginsel biedt weinig houvast….

#223 Medepleegboete: het slot op de deur is kapot

Een recente uitspraak van de rechtbank Noord-Holland over een Malta-structuur was een nieuwe nederlaag van de Belastingdienst in…

#212 Een schuld is soms geen schuld meer en daaraan hoef je geen (grove) schuld te hebben

De rekening-courant tussen de aandeelhouder en zijn B.V. leidt vaak tot discussies met de Belastingdienst. In een recente…

#201 Het Openbaar Ministerie en de menselijke maat

De Toeslagenaffaire Sinds het rapport over de Toeslagenaffaire staat de menselijke maat weer prominent op de overheidsagenda. Eenieder…

Het is uit het leven gegrepen. Strafblad 2018, nr 3

Aan vacatures voor fiscalisten geen gebrek: fiscalisten zijn gewild, vinden snel een baan en verdienen een goed salaris….

Inkeer moet blijven. TFB 2017, nr 4

De Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft in zijn brief van 17 januari 2017 duidelijk gemaakt dat de…

Borgersreactie: conclusie AG Wattel pleitbaar standpunt.

De zogenaamde Credit Suisse-zaak heeft het nodige stof doen opwaaien. Een bank van grote reputatie werd door de…

Onrechtmatig verkregen bewijs: een nieuw geluid? TFB 2015, nr 8

Nog niet zo heel lang geleden stonden de kranten nog vol met nieuws over ‘criminelen’ die vanwege vormfouten…